20 January 2015

8 TIPS Tidurkan Bayi Anda

ISH.. Jam dah pun menunjukkan angka 12 mlm.. tapi si comel masih juga belum tidur.. macam2 ragamnya.. macam mana nak buat ni?? Jom ikut tips di bawah ni.. :)

(。◕‿◕。) Riba bayi

Ini sesuai untuk bayi yang masih kecil agar dapat keselesaan serta lena dalam tidur. Sambil menggerakkan paha anda serta mengusap lembut kepala mereka dapat melekakan mereka untuk tidur. Dalam masa yang sama bayi tidak boleh dipaksa jika mereka belum bersedia atau belum selesa untuk tidur.

(。◕‿◕。) Dodoikan anak

Dengan memeluk erat akan memberikan keselesaan kepada bayi apabila berada didalam dakapan anda. Dalam masa yang sama ia akan terjaga bila anda meletakkan mereka sebelum mereka benar-benar lena.


(。◕‿◕。) Dukung Pada Bahu

Dukung bayi anda di bahu sambil menggerakkan badan serta menepuk-nepuk lembut belakang bayi agar mereka bertambah selesa.

(。◕‿◕。) Dukung Muka Ke Bawah

Cara begini akan memberi keselesaan pada bayi terutamanya bayi yang mengalami masalah kembung perut. Dengan mengurut perlahan-lahan dari atas ke bawah.

(。◕‿◕。) Tepuk Bayi

Ini lebih sesuai apabila bayi akan berasa selesa apabila anda dengan diri mereka dekat. Anak-anda akan merasakan selamat bila mereka ada benar-benar dalam dakapan anda. Peluk anak anda dan tepuk secara beirama.

(。◕‿◕。) Makanan Awal

Adakalanya apabila bayi lapar akan membuatkan mereka sukar untuk melelapkan mata. Oleh itu sebelum anda menidurkan mereka pastikan anak anda dalam keadaan kenyang. Selain minum susu anda boleh menyuapkan mereka makanan mengikut kesesuaian dan rehatkan mereka sebelum tidur. (hanya untuk bayi 6bulan ke atas)

(。◕‿◕。) Urutan Pada Bayi

Urutan diseluruh badan bayi termasuk tangan, kaki. Lakukan urutan selama lakukan selama lima minit sebelum bayi tidur agar dapat memberi keselesaan pada bayi.

(。◕‿◕。) Bentuk Pola Tidur Pada Bayi

Bentuklah pola tidur bayi anda sebaik sahaja bayi dilahirkan. Ajar dia tidur ditempatnya, padamkan lampu dan biarkan lampu samar-samar (lampu tidur) sahaja yang menyala...dengan cara ini anda mudah menidurkan bayi anda...masuk je dalam bilik, letak kat katil dia, padamkan lampu dan secara automatik matanya akan lelap.

Post a Comment

 

THE FIRST WEALTH IS HEALTH by JIAKREATIF╬×LT™