31 May 2014

Tips Menghadapi Bulan Puasa Ramadhan

Tips berikut boleh dipraktikkan untuk kita yang akan berpuasa sebulan tak lama lagi. Tips ni juga boleh membantu mereka yang menghadapi masalah gastrik.
  1. Lakukan latihan berpuasa. Antaranya adalah dengan amalan berpuasa sunat, sedikit demi sedikit (tidak semestinya setiap hari), menjelang puasa sebenar iaitu Ramadhan. Ini untuk memastikan perut boleh menyesuaikan fisiologinya dengan situasi berpuasa dan tidak terlalu ‘terkejut’ dengan puasa sebenar di bulan Ramadhan. Sekarang mungkin ramai (yang beragama Islam) sudah dapat mengaitkan kenapa kita disunatkan untuk berpuasa pada bulan Rejab dan Syaaban. Mula bina momentum puasa itu.
  2. Pastikan untuk mengambil makanan yang ringan 1-2 jam sebelum tidur (namun tidaklah terlalu mengenyangkan), terutamanya yang melibatkan karbohidrat kompleks seperti oat atau wholegrain. Ingatlah bahawa ini BUKAN sahur anda.
  3. Jangan sesekali mengabaikan sahur. Fokus juga kepada pengambilan karbohidrat kompleks seperti oat dan roti gandum penuh. Ambil jumlah protein yang mencukupi dan fokus kepada protein yang mempunyai rendah biological value seperti ayam, ikan, dan sumber kekacang. Bila untuk bersahur? Selewat yang mungkin, menghampiri waktu Imsak. Rancang waktu pemakanan sahur anda sebaik mungkin agar anda mempunyai masa yang mencukupi untuk makan semua makanan yang diperlukan. Topik berkenaan sahur akan aku kupas dengan lebih lanjut dalam bahagian yang akan datang.
  4. Elakkan tabiat terus tidur sebaik habis menikmati sahur kerana ia menimbulkan masalah pada sistem penghadaman. Malah, sahur sudahpun dianggap seperti sarapan pagi anda dan makanan yang dinikmati sememangnya berat.
  5. Terdapat kajian yang menunjukkan gastrik juga adalah disebabkan kewujudan bakteria helicobacter pylori. Sebagai langkah berjaga-jaga, makan yoghurt ketika tempoh berbuka puasa. Yoghurt mengandungi kultur hidup berguna seperti Lactobacilus acidophilus dan bifidus, yang mampu menyesarkan kolonisasi h.pylori. Produk shaklee juga dapat membantu mengelak masalh gastrik ini. lihat sini.
  6. Makan secara perlahan. Pastikan makanan dihancurkan sebetul-betulnya, sebelum ditelan.
  7. Sesetengah sayuran mengeluarkan banyak gas seperti brokoli, kubis, petai dan kacang soya. Hindari makanan ini (jika sejarah lampau menunjukkan anda sememangnya cenderung untuk mendapat gastrik).
  8. Bersederhana semasa berbuka dan tidak mengambil makanan secara berlebihan kerana ini mungkin menyebabkan sebu hulu hati.
  9. Pastikan untuk mengambil sekurang-kurangnya 2/3 daripada jumlah kalori seharian (DCR) pada sebelah malam. Contohnya, jika DCR anda ialah 1500kcal, anda harus makan melebihi 1000kcal sehari (pada sebelah malam) tidak kira walau apa pun yang terjadi.
  10. Dapatkan nasihat doktor. Mudah bukan? Anda mungkin akan diberi pil berasaskan “Ranitidine hydrochloride” yang berfungsi menghalang penghasilan asid dalam perut, jika kes gastrik anda terlalu ketara dan parah.
 

 Shaklee juga ada set yang sesuai untuk anda ketika berpuasa. Nanti saya kongsikan ye. :D

Jom dapatkan produk Shaklee daripada saya. Konsultasi PERCUMA & TIPS EXCLUSIVE untuk anda. COD area SEREMBAN, SENAWANG, KUALA PILAH dan yang berdekatan. Boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan pos ke alamat anda di seluruh Malaysia.

SALIZA RAMLY (ID 956714)
FB: Sally za
FanPage:Adorable Life Zone
No Tel: 012-2979869
Email: sallyramly@gmail.com
COD area: Seremban, Senawang, Kuala Pilah
POS ke seluruh Malaysia
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

30 May 2014

Beza ESP dan Cinch Shake Mix untuk Kurus

Semalam dah bagi info tentang perbezaan antara Meal Shakes, ESP dan Cinch Shake Mix. So harini nak jelas kan sedikit tentang perbezaan ESP dan Cinch Shake Mix untuk mereka yang nak turunkan berat badan.

Kedua-dua ESP dan Cinch Shake ni tinggi kandungan protein. Cuma Cinch Shake mempunyai kandungan leucine dan fiber yang tinggi. Leucine adalah nutrisi yang diperlukan untuk mengisi bahagian-bahagian badan yang telah dibakar lemaknya dengan membina otot. Oleh itu, badan tidaklah menggeleber selepas lemak dibakar.

Walau bagaimanapun, bergantung juga kepada masalah dan background anda. Jika anda seorang ibu yang sedang menyusu, ESP adalah yang paling bersesuaian dengan anda. Selain dari itu, anda boleh ambil Cinch Shake sebagai supplement protein anda.

Kedua-duanya juga memberi kesan yang sama. Antara cepat dan lambat, tahap kesabaran anda, disiplin, dan pengambilan kalori anda setiap hari. Perlu diingatkan bahawa pengambilan supplement semata-mata TIDAK akan membantu. Anda juga perlu memastikan pengambilan kalori seharian anda di dalam kawalan dan anda juga melakukan aktiviti untuk meningkatkan kadar metabolisme. 


 Harap penerangan ini dapat membantu anda untuk buat pilihan ya. :D


Jom dapatkan produk Shaklee daripada saya. Konsultasi PERCUMA & TIPS EXCLUSIVE untuk anda. COD area SEREMBAN, SENAWANG, KUALA PILAH dan yang berdekatan. Boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan pos ke alamat anda di seluruh Malaysia.
 
SALIZA RAMLY  FB: Sally za
FanPage:Adorable Life Zone
No Tel: 012-2979869
Email: sallyramly@gmail.com
COD area: Seremban, Senawang, Kuala Pilah
POS ke seluruh Malaysia

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

29 May 2014

Berbezaan Meal Shakes, ESP dan Cinch Shake Mix

Assalammualaikum.. lama dah tak dapat nak update entry.. hii.. agak sibuk dengan kerja-kerja hakiki.. Ni bangun awal sebab nak ambil masa sikit untuk update blog. Memandangkan semalam ada pelanggan yang tanye tentang perbezaan Mealshake, ESP dan Cinch Shake Mix, so saya kongsikan di sini ye. semoga bermanfaat untuk semua.


Shaklee mempunyai 3 makanan tambahan untuk sumber protein. Protein penting kerana protein adalah makan sel-sel dalam badan kita. Berikut adalah senarai protein Shaklee dan info ringkas tentang perbezaannya.



INFO
MEALSHAKE
ESP
CINCH SHAKE MIX
Berat
544g
850g

765g
Sumber


Buah2an, sayur2an, kacang soya & lactabumin(sejenis susu)

Non GMO Soya
Non GMO Soya
Kandungan Kalori

120 kalori setiap hidangan
110 kalori setiap hidangan
180 kalori setiap hidangan
Kandungan Nutrisi
Mengandungi 24 jenis vitamin & mineral yg diperlukan oleh badan.

Kaya dengan serat yang membantu membuang lemak berlebihan dari perut & usus.

Mengandungi asid folik, biotin, kalsium dan magnesium yg diperlukan untuk membina tulang dan sel2 untuk membesar

Mengandungi vitamin A, C, E, zink & selenium yg merupakan agen antioksida yg bertindak melawan jangkitan.

Mengandungi 9 asid amino perlu yang tidak boleh dihasilkan oleh badan.

Dihasilkan dari 30kg kacang soya Non GMO dan turut diperkaya dgn 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral. Mengandungi 14g protein dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan.

Genistein yg terkandung dlm kacang soya membantu mengawal pertumbuhan sel kanser. Juga sgt baik dlm pemulihan uterus, ovary, menopause dan pembesaran prostate.

Satu hidangan ESP bersamaan dgn 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak, tiada kolestrol, tiada asid uric dan sgt mudah diserap oleh tubuh.

Diperkaya dgn LEUCINE untuk
memelihara otot semasa
proses penurunan berat badan
(hanya lemak yg dibakar
bukan otot)
Ia juga megandungi
asid amino perlu.

Mengandungi 24g protein
bagi setiap hidangan utk
rasa kenyang yg lebih panjang.

Tinggi kandungan serat iaitu
6gm setiap sajian

Memberi 35% atau lebih
nilai harian bagi 21 jenis vitamin
dan mineral penting.


Siapa yg sesuai ambil
Sesuai untuk semua golongan kanak2, orang deawasa (lelaki dan wanita) ibu hamil dan mennyusu. Warga tua.
Sesuai untuk orang dewasa (lelaki & perempuan). Ibu hamil & menyusu. Warga tua.

Sesuai bagi orang dewasa
(lelaki & wanita) yg ingin
menurunkan berat badan
secara sihat.

Indek Glisemik (GI)
44GI
Rendah (39 GI) sesuai bagi pesakit kencing manis
Rendah (22 GI) sesuai bagi
 pesakit kencing manis.



Jom dapatkan produk Shaklee daripada saya. Konsultasi PERCUMA & TIPS EXCLUSIVE untuk anda. COD area SEREMBAN, SENAWANG, KUALA PILAH dan yang berdekatan. Boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan pos ke alamat anda di seluruh Malaysia.

SALIZA RAMLY 
FB: Sally za
FanPage:Adorable Life Zone
No Tel: 012-2979869
Email: sallyramly@gmail.com
COD area: Seremban, Senawang, Kuala Pilah
POS ke seluruh Malaysia

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

 

THE FIRST WEALTH IS HEALTH by JIAKREATIF╬×LT™