6 June 2014

Segalanya Tentang Sembelit

 Harini nak cerita pasal sembelit pula.. sebab rata-rata pelanggan saya ada yang menghadapi masalah ini. 

Apa itu sembelit?? 
Sembelit ialah apabila kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis. Sembelit merupakan satu gejala, bukannya satu penyakit. Setiap orang pernah mengalami sembelit dalam kehidupan mereka dan selalunya ia disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik.

Apa tanda-tanda sembelit??
Biasanya gejala-gejala sembelit adalah seperti berikut. Walau bagaimanapun, setiap orang mungkin akan mengalami gelaja-gejala yang berlainan. Gejala-gejala tersebut:
  • Tidak membuang air besar beberapa hari, atau membuang najis yang keras dan kering.
  • Perut kembung, kejang atau sakit.
  • Kurang selera makan.
  • Gigi mengetap, kaki tersilang, punggung dikepit bersama, muka menjadi kemerahan apabila kanak-kanak cuba untuk menahan pembuangan najis untuk elakkan ketidakselesaan.
  • Sedikit cecair atau calitan najis lembut pada seluar dalam kanak-kanak.

Sebab-Sebab nya??
Ketika makanan bergerak menerusi kolon, kolon akan menyerap air daripada makanan semasa ia membentuk bahan buangan atau najis. Pengecutan otot pada kolon kemudiannya akan menolak najis ke rektum (bahagian akhir pada usus besar). Setelah najis sampai ke rektum, ia telah menjadi keras kerana kebanyakan air telah diserap.

Sembelit berlaku apabila kolon menyerap telalu banyak air atau jika otot kolon mengecut secara perlahan atau lembab menyebabkan najis bergerak ke arah kolon secara terlalu perlahan. Akibatnya, najis akan menjadi keras dan kering. Sebab-sebab biasa berlakunya sembelit ialah:
  •     Kurang serat dalam diet.
  •     Kurang aktiviti fizikal (terutamanya di kalangan warga tua).
  •     Pengubatan.
  •     Susu.
  •     Sindrom gangguan semasa pembuangan air besar (Irritable bowel syndrome).
  •     Perubahan dalam kehidupan yang rutin seperti mengandung, penuaan dan pengembaraan.
  •     Penyalahgunaan julap.
  •     Menahan untuk membuang air besar.
  •     Kekurangan air.
  •     Penyakit atau keadaan tertentu seperti strok.
  •     Masalah dengan kolon dan rektum.
  •     Masalah dengan fungsi usus (sembelit kronik yang secara tiba-tiba dan tanpa sebab.
 
Apekah komplikasinya??
Sembelit yang berpanjangan dan serius mungkin boleh menyebabkan buasir yang disebabkan oleh menahan untuk membuang air besar atau Anal Fissures (koyakan pada kulit di sekeliling anus). Ia berlaku disebabkan oleh najis yang keras meregangkan otot Sphincter. Kesannya, pendarahan rektum mungkin berlaku, di mana darah kelihatan di permukaan najis.

Kadang kala, regangan menyebabkan rektum terkeluar (terjatuh) dan ini boleh menjurus kepada pengeluaran mukus dari dubur. Rektum yang terkeluar dengan teruk dan kronik memerlukan pembedahan untuk menahan usus dari terkeluar atau untuk membaiki lapisan yang terkeluar (terjatuh).

Sembelit juga boleh disebabkan oleh najis yang keras memenuhi ruang usus dan rektum secara amat ketat yang mana penolakan najis keluar secara normal tidak mampu membawa najis keluar. Ini merupakan Fecal Impaction yang biasa berlaku di kalangan kanak-kanak dan orang dewasa. Impak ini boleh dilembutkan dengan penggunaan minyak mineral yang diminum atau disuntik menerusi dubur. Selepas melembutkan impaksi, doktor mungkin akan memecahkan dan membuang bahagian najis yang keras dengan memasukkan jari.

Apa rawatannya??
Perkara utama dalam merawat sembelit ialah untuk memastikan kita memakan serat dan meminum air dengan cukup. Ini akan membantu najis bergerak menerusi usus dengan meningkatkan ketebalan najis dan menjadikannya lebih lembut.

Berbincang dengan doktor keluarga anda sekiranya:
  • Sembelit masih baru dan jarang berlaku kepada anda.
  • Anda mengalami sembelit selama 3 minggu atau lebih.
  • Anda dalam kesakitan.
  • Anda mendapati najis anda berdarah.

Macam mana nak cegah??
Dalam banyak kes, tips mudah berikut akan membantu:
  • Makan pelbagai jenis makanan. Makan banyak kekacang, bijirin penuh, buahan segar dan sayuran.
  • Minum banyak air.
  • Lakukan senaman secara berkala.
  • Jangan menahan untuk membuang air besar.
  • Ketahuilah yang tabiat membuang air besar yang normal adalah berbeza mengikut individu.
  • Sekiranya tabiat membuang air besar anda berubah, dapatkan pemeriksaan doktor anda.
nak tahu lebih lanjut tentang sembelit?? dan produk shaklee yang masa sesuai?? meh baca sini

Jom dapatkan produk Shaklee daripada saya. Konsultasi PERCUMA & TIPS EXCLUSIVE untuk anda. COD area SEREMBAN, SENAWANG, KUALA PILAH dan yang berdekatan. Boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan pos ke alamat anda di seluruh Malaysia.

SALIZA RAMLY
FB: Sally za
FanPage:Adorable Life Zone
No Tel: 012-2979869
Email: sallyramly@gmail.com
COD area: Seremban, Senawang, Kuala Pilah
POS ke seluruh Malaysia

5 June 2014

OMEGA GUARD VS NEUROGAIN

Pernah dengar tentang neurogain? Apa beza neurogain dgn omega guard shaklee?

Penting ke neurogain/omega guard ni untuk ibu2 dan juga bakal ibu?
Siapa yang tak nak ada anak-anak yang cergas cerdas cerdik dan pintar kan...
Untuk itu ibu2 yang hamil perlu memberikan nutrien yang secukupnya untuk perkembangan otak bayi sejak dari dalam kandungan lagi kan...

Apakah makanan yang membantu perkembangan otak bayi?
Tentulah omega-3 yang membekalkan DHA untul perkembangan bayi...

Sini saya nak tunjukkan perbezaan antara neurogain dgn omega guard...



Kuantiti kandungan DHA dalam setiap kapsul:

Neurogain PB = 250mg
Neurogain PB+ = 320mg
Neurogain S = 383mg

Omega Guard  = 360mg

Harga pulak camne eh?

Neurogain PB RM60 untuk 30 kapsul ( 60/30=RM2)
Omega guard RM136 (harga runcit) untuk 90 kapsul (13/90=RM1.50) 
*ibu hamil hanya perlu ambil omega guard 1 biji sehari shj*

Jadi, kenapa nak bayar lebihkan... boleh menjimatkan duit tapi hasilnya memang bagus untuk anak2 kita...

So, neurogain ke omega guard? Pilih lah yang terbaik.. jom baca kelebihan Omega Guard

Jom dapatkan produk Shaklee daripada saya. Konsultasi PERCUMA & TIPS EXCLUSIVE untuk anda. COD area SEREMBAN, SENAWANG, KUALA PILAH dan yang berdekatan. Boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan pos ke alamat anda di seluruh Malaysia.

SALIZA RAMLY 
FB: Sally za
FanPage:Adorable Life Zone
No Tel: 012-2979869
Email: sallyramly@gmail.com
COD area: Seremban, Senawang, Kuala Pilah
POS ke seluruh Malaysia
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

4 June 2014

Masalah Sistem Penghadaman

Sistem penghadaman yang baik adalah asas kepada tubuh yang sihat. Sembelit, mulut berbau, najis berbau, mengidam makanan, perut berangin dan kembung adalah masalah penghadaman yang biasa dialami oleh kebanyakan orang.

Sistem penghadaman yang TIDAK SIHAT mengakibatkan:
  •     Penambahan berat badan
  •     Masalah Gastrik
  •     Perut buncit
  •     Masalah Penghadaman
  •     Sistem imunisasi yang lemah

Program kesihatan penghadaman Shaklee dapat membantu meningkatkan kesihatan sistem penghadaman, untuk terus kekal sihat.

Kebaikannya:
  •     Melegakan sembelit
  •     Meningkatkan kesihatan sustem penghadaman
  •     Menyokong kesihatan usus
  •     Membantu membuang toksin dalam badan
  •     Membantu mengurangkan berat badan

Produk shaklee yang sesuai untuk kesihatan sistem penghadaman ialah:
  •     Herb-Lax

Saya memang sangat suka makan herblax ni.. pengambilan adalah pada malam hari.. esok pagi bangun confirm lah ke tandas dengan mudahnya.. dan puas membuang.. hii

Jom dapatkan produk Shaklee daripada saya. Konsultasi PERCUMA & TIPS EXCLUSIVE untuk anda. COD area SEREMBAN, SENAWANG, KUALA PILAH dan yang berdekatan. Boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan pos ke alamat anda di seluruh Malaysia.

SALIZA RAMLY
FB: Sally za
FanPage:Adorable Life Zone
No Tel: 012-2979869
Email: sallyramly@gmail.com
COD area: Seremban, Senawang, Kuala Pilah
POS ke seluruh Malaysia
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

3 June 2014

VITAMIN CINTA SHAKLEE

Penat dan stress dengan kerja seharian memang akan memberi kesan kepada hubungan intim suami isteri. tambah pula dengan kerenah anak-anak kita.. dah la penat, hilang sabar dibuatnya.. hii.. sebab kan tu hubungan romantik ngan encik suami agak hambar.. ye tak??

Jangan biarkan situasi ini berlarutan!!! Kita seharusnya menikmati ikatan cinta yg dijalin sebahagia mungkin. Pasangan merupakan kawan, sahabat, kekasih & tempat mengadu, oleh itu bercintalah selagi hayat dikandung badan ^__^

Shaklee menyediakan vitamin-vitamin yg mampu menyelesaikan masalah ini.. Mampu mengembalikan saat indah 'malam pertama'.. Vitamin E dan Alfalfa ni memang sangat popular sebagai vitamin cinta.. power la.. Kebetulan Jun 2014 ni Shaklee Promo Vitamin E.. Makin meletops la nanti.. tak mustahil bulan ni ramai yang berjaya hamil.. Alhamdulillah.. :D

Hanya 2 vitamin yg diperlukan.. ALFALFA & VITA E..
FUNGSI VITAMIN E COMPLEX UNTUK SUAMI ISTERI
➡ Lebih tenaga
➡ Ereksi yang lebih lama
➡ Lebih cepat terangsang
➡ Meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki
➡ Meningkatkan kesuburan
➡ Untuk menstabilkan hubungan seks/kewanitaan terutama bagi ibu menyusu yang mempunyai kandungan prolaktin (hormon menyusu) yang tinggi
➡ Melancarkan aliran darah
➡ Sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome"
➡ Penyakit fibrocystic buah dada
 
LAGI KELEBIHAN VITAMIN E.
➡ Antioksidan yang hebat
➡ Menyihatkan jantung
➡ Menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat
➡ Membantu dalam pencegahan penyakit katarak,
➡ Meningkatkan prestasi atlit, dan
➡ Mengendurkan otot kaki dari kekejangan

FUNGSI ALFALFA COMPLEX UNTUK SUAMI ISTERI
➡ Membantu mengurangkan masalah "kering ketika bersama'
➡ Membantu mengurangkan masalah keputihan wanita
➡ Membantu memperhebatkan khazanah wanita.
➡ Membantu detoks dan membantu mengurangkan sembelit (jika ada)
➡ Membantu badan rasa ringan dan bertenaga
➡ Meningkatkan Stamina
➡ Bertindak mengetat seperti kacip fatimah

LAGI KELEBIHAN ALFAFA
➡ Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
➡ Membuang angin dalam badan (Toksin punca angin berlebihan dalam badan)
➡ Menghilangkan kelesuan dan tekanan. (Toksin juga membuatkan badan lesu dan lemah)
➡ Melegakan elergi dan ekzema
➡ Meneutralkan asid dalam badan (Kealkalian yang tinggi)
➡ Meringankan masalah badan, kaki dan nafas berbau

Testimoni:


Jom dapatkan produk Shaklee daripada saya. Konsultasi PERCUMA & TIPS EXCLUSIVE untuk anda. COD area SEREMBAN, SENAWANG, KUALA PILAH dan yang berdekatan. Boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan pos ke alamat anda di seluruh Malaysia.

SALIZA RAMLY
FB: Sally za
FanPage:Adorable Life Zone
No Tel: 012-2979869
Email: sallyramly@gmail.com
COD area: Seremban, Senawang, Kuala Pilah
POS ke seluruh Malaysia
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease
 

1 June 2014

Bertenaga Ketika Berpuasa Bersama Vitamin Shaklee

Assalammualaikum.. Bulan Ramadhan hampir tiba..apa kata anda bersedia dengan supplement ini untuk kekal bertenaga sepanjang berpuasa.

Terbahagi kepada 3 produk asas untuk pembekalan vitamin, zat galian, tenaga dan pengekalan bendalir badan iaitu Mealshake (perasa French Vanilla), Energizing Soy Protein atau ESP (perasa Vanilla) dan Performance Drink atau PD (perasa oren). Ketiga-tiga produk ini berperanan membekalkan nutrien dan keperluan harian tubuh agar terus bertenaga dan cerdas.

Sesuai untuk mereka yang tidak sempat bersarapan, dan minuman untuk bersahur dan berbuka puasa. Kalau tak sempat sahur pun (kes terbangun tinggal 5 minit nak imsak/15 minit nak Subuh), mighty 3 gems ini insya-Allah memadai untuk anda menjalani kehidupan Ramadhan seperti biasa.

Dan berbuka puasa dengan mighty 3 gems memberi anda tenaga untuk menunaikan ibadah selanjutnya iaitu solat Maghrib, Isyak serta terawikh dan ibadah2 lain seperti bertadarus.

Bagi ibu menyusu ia membantu ibu berpuasa sambil menyusukan anak.

Performance drink :
  • Ia adalah minuman ahli sukan yang mengandungi imbangan elektrolit yang sempurna untuk membantu mencegah dehydration, seperti fungsi minuman isotonik.
  • Ia membekalkan 3 jenis karbohidrat bagi tenaga dan stamina.
  • Ia bukan milk booster, atau minuman penambah susu, sebaliknya membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan.
  • Ia mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang membekalkan tenaga serta merta. Opticarb ialah rangkaian karbohidrat yang memberikan kita tenaga berterusan tanpa menganggu kestabilan gula dalam darah.
  • Fungsinya tak sama dengan milk booster atau makanan penambah susu lain kerana ia bukan untuk menambah susu sebaliknya menjaga sistem tubuh badan kita dalam sehari berpuasa dan menyusu/mengepam.
  • Ia bukan saja untuk ibu menyusu/mengandung semasa berpuasa, tapi sesuai untuk semua, terutama yang kerja di tengah panas. Budak2 demam pun elok amik ni sebab biasa la budak2 bila dah demam tak selera makan minum. Ia bole tolong cegah dehydration tu.
  • Penghidratan lebih cepat berbanding air (Oren)
  • Bekerja atau bersukan menyebabkan kekurangan nutrisi penting dalam tubuh. Shaklee Performance merupakan pilihan paling ideal yang berupaya menghidrat lebih cepat berbanding air dan mebekalkan tenaga untuk kegiatan harian anda.
  • OptiCarb® pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan.
  • Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar.

Energizing Soy Protein (ESP) :
  • Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel.  
  • Protein adalah amat penting dalam pembinaan tubuh badan kita, terutama kepada janin dan bayi yang sedang membesar.
  • Membekalkan tenaga.
  • Memberikan rasa kenyang.
  • Diperlukan untuk kuku, rambut dan kulit yang sihat.
  • Membantu sistem pertahanan tubuh untuk melawan penyakit.
  • Membanyakkan susu badan (milkbooster).
  • Membantu mengekalkan kepejalan otot.
  • Glisemik rendah yang dapat membantu mengekalkan gula dalam darah yang normal.
  • Mengekalkan tahap kolestrol normal dan menggalakkan kesihatan jantung dan prostat.

Meal Shake :
  • Ianya multivitamin a.k.a pemakanan lengkap. Rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanila tp dlm bentuk serbuk.
  • Meal Shakes Shaklee adalah salah satu pilihan pemakanan yang diberi jolokan ‘easy-on-the-go meal’ kerana penyediaannya yang begitu mudah, dan kandungannya yang lengkap membekalkan nutrient keperluan harian.
  • Meal Shakes sesuai untuk kanak-kanak yang aktif dan tak boleh duduk diam. Sesuai juga buat mereka yang tidak sempat mengambil sarapan dan hidangan yang seimbang. Juga membekalkan nutrisi kepada mereka yang sukar untuk menelan supplemen dalam bentuk pil terutama warga tua.
  •  Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.
  • Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.
  • Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
  • Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu, atau minuman kegemaran.
Anda boleh dapatkan set ini secara Online dari saya.. Konsultasi diberikan.. selepas shopping, boleh terus hubungi saya untuk konsultasi ye.. 


Jom dapatkan produk Shaklee daripada saya. Konsultasi PERCUMA & TIPS EXCLUSIVE untuk anda. COD area SEREMBAN, SENAWANG, KUALA PILAH dan yang berdekatan. Boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan pos ke alamat anda di seluruh Malaysia.

SALIZA RAMLY
FB: Sally za
FanPage:Adorable Life Zone
No Tel: 012-2979869
Email: sallyramly@gmail.com
COD area: Seremban, Senawang, Kuala Pilah
POS ke seluruh Malaysia
 
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

 

THE FIRST WEALTH IS HEALTH by JIAKREATIF╬×LT™