22 January 2014

Solat Tahajjud.. Dirikanlah..

Alhamdulillah.. semakin hari semakin mudah utk biasakan diri bgn mlm.. dapatlah solat di 1/3 malam. Mula dgn sekali seminggu.. lame2 dh boleh jadi rutin setiap mlm.. syukur ya Allah.. kau mudahkan hambamu utk bangun malam dan bersujud padamu.. rasa tenang hati ini.. semoga segala kebaikan dan keberkatan solat malam ini dapat menghapuskan dosa2 silam n akan datang.

Saya nak kongsika erti doa tahajjud. Walaupun sebenarnya kita tak perlu hafal doa ini.. cukup dgn doa kita sendiri.. tp ini adalah doa yg rasulullah selalu amalkan utk solat tahajjud.

Ertinya:
"Ya, Allah! Bagi-Mu segala puji, Engkau cahaya langit dan bumi serta seisinya. Bagi-Mu segala puji, Engkau yang mengurusi langit dan bumi serta seisinya. Bagi-Mu segala puji, Engkau Tuhan yang menguasai langit dan bumi serta seisinya. Bagi-Mu segala puji dan bagi-Mu kerajaan langit dan bumi serta seisi-nya. Bagi-Mu segala puji, Engkau benar, janji-Mu benar, firman-Mu benar, bertemu dengan-Mu benar, Surga adalah benar (ada), Neraka adalah benar (ada), (terutusnya) para nabi adalah benar, (terutusnya) Muhammad adalah benar (dari- Mu), peristiwa hari kiamat adalah benar. Ya Allah, kepada-Mu aku pasrah, kepada-Mu aku bertawakal, kepada-Mu aku beriman, kepada-Mu aku kembali (bertaubat), dengan pertolongan-Mu aku berdebat (kepada orang-orang kafir), kepada-Mu (dan dengan ajaran-Mu) aku menjatuhkan hukum. Oleh karena itu, ampunilah dosaku yang telah lalu dan yang akan datang. Engkaulah yang mendahulukan dan mengakhirkan, tiada Tuhan yang hak disembah kecuali Engkau, Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang hak disembah kecuali Engkau".

Jom kita! Biasakan utk bangun solat malam.. solat taubat.. solat tahajjud dan akhirkan dgn solat witir.. insyaAllah.. kita akn dpt merasai kebaikannya.

Post a Comment

 

THE FIRST WEALTH IS HEALTH by JIAKREATIF╬×LT™