27 December 2013

Kelebihan Vitamin C Shaklee

Tubuh kita memerlukan pengambilan vitamin C setiap hari kerana sifat vitamin C yang mudah larut dalam air menyebabkan badan tidak boleh menyimpan vitamin C. Vitamin C hanya ada dalam darah manusia selama 12 jam dan dalam tempoh waktu tersebut Vitamin C 'bekerja' dengan sel-sel tubuh untuk meningkatkan keimunan dan juga meningkatkan fungsi-fungsi sel di bahagian tubuh yang lain.

Vitamin C amat diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu-tisu tubuh anfa yang mana vitamin C membina kolagen iaitu protein penting yang  melindungi tulang rawan, tendon, ligamen dan saluran darah. Selain itu pengambilan harian vitamin  C yang cukup membantu menyegerakan proses penyembuhan luka-luka, membaiki dan memelihara struktur tulang dan gigi.

Berdasarkan banyak kajian yang telah dilakukan, tubuh kita memerlukan 500mg vitamin C setiap hari untuk untuk mencapai tahap kesihatan yang baik. Kita memerlukan vitamin C setiap hari kerana sel-sel tubuh manusia tidak mempunyai enzim guluno-lacton-oxidase yang diperlukan untuk menukar glukos kepada ikatan kimia 2-keto L-Guluno-lactone untuk hasilkan vitamin C. Tambahan vitamin c sering digunakan dan mudah rosak dalam tubuh. Oleh itu, Kita memerlukan vitamin c sama ada melalui makanan ataupun supplement.


Kita boleh memperolehi 500mg vitamin C dalam diet pemakanan seharian kita, sebagai contoh:

 •     Tembikai wangi, 1 cup (8 ounces): 59mg
 •     Jus oren, 1 cup: 97mg
 •     Broccoli, dimasak, 1 cup: 74mg
 •     Cili Hijair, 1/2 cup, 60mg
 •     Cili Merah , 1/2 cup, 95mg
 •     Kiwi, 1 medium: 70mg
 •     Juice tomato, 1 cup: 45mg.     

Atau kita boleh menikmati 7 1/2 biji oren untuk mendapatkan 500mg vitamin C setiap hari. Ya, ada di antara kita masih berkata kenapa perlukan supplement itu, supplement ini cukup la dengan makanan yang kita amik seharian. Tetapi adakah anda yakin sayuran, buah-buahan yang anda ambil itu kadar nutrien tidak berkurang?.

Adakah anda tahu, kandungan mineral dalam tanah akan menyebabkan sayuran dan buah-buah kehilangan sebilangan peratusan zat dan nutrien. Bagaimana keadaan ini terjadi?

Sebenarnya tanah telah kekurangan produktiviti dan kesuburannya disebabkan struktur tanah telah berubah di mana keadaan tanah tidak lagi kukuh, mudah jerlus, tanah mudah di bawa air hujan ke sungai-sungai (turut membawa kandungan nutrien), hilang kandungan organik, bahan-bahan kimia (racun serangga yang digunakan ketika fasa penanaman terdahulu tidak dapat diuraikan, acid asidic berlebihan menjadikan keadaan tanah bertoksik, poros dan lain-lain yang disebabkan tanah yang dikerjakan, dibajak, dituai menggunakan teknologi mesin-mesin terkini, kesan takungan dan penyerapan air dan lain-lain sebab yang dilakukan oleh manusia. Walaupun telah menggunakan pelbagai sumber dan sintetik tetap tidak mengubah keadaan tanah agar menjadi lebih subur dan produktif.

Dahulu, Nilai zat dalam sesuatu makanan adalah tinggi, kerana kurangnya pencemaran dan penggunaan racun serangga. Dulu air sungai jernih, mengalir bersih je. Sekaraaaannngg,..macam air milo je..kalau musim hujan macam teh tarik je warna sungai tu. Itu belum kes sungai penuh dengan sampah sarap.

The American Medical Association & US Department of Agriculture telah membuat kajian ke atas beberapa tanaman & mendapati keputusan yang agak mengejutkan.

Misalnya carrot yang sepatutnya mempunyai nilai provitamin A dari 10,000-20,000IU per 100g (mengikut jenis carrot) kini bernilai cuma 70-18,500 IU! 70 over 10,0000IU adalah satu julat perbezaan yang sangat besar!

Oh, itu sayuran di US... Di negara kita mungkin masih tinggi -_^

credit:lyna nohOleh itu, marilah kita beralih ke sayuran dan buah-buahan organik kerana dari saat pemilihan biji benih, keadaan ph tanah, penuaian semuanya di jaga rapi. Tapi, amat terhad pilihan makanan yang ditanam secara organik dan untuk memperolehi makanan, sayuran dan buah-buahan juga adalah terhad. Jadi anda pilihan lain iaitu supplement sebagai makanan tambahan anda agar anda dan keluarga beroleh tahap kesihatan yang optimum.


Sustained Release Vita-C
Semua sudah mengenali Vitamin C, tapi apakah yang terkandung dan keistimewaan Sustained Release Vitamin C shaklee berbanding vitamin C lain yang berada di pasaran?

Ya, sudah tentu  Sustained Release Vita-C  adalah 100% semulajadi, halal, selamat dan berkesan kerana semua produk shaklee menjalani ujian-ujian klinikal (ujian ke atas manusia) sebelum dipasarkan. Jika diambil 2 kali sehari (2 biji sehari), Sustained Release Vita-C dapat mengekalkan paras Vitamin C plasma selama lebih 24 jam.

Selain itu, Sustained Release Vita-C merupakan vita-C semulajadi pertama didunia yang bertindak secara "Sustained Release". Iaitu pelepasan vitaminc secara perlahan-lahan dan berterusan setiap 5 jam dalam tempoh 24 jam. Di mana setiap 5 jam sebanyak 100mg daripada 1 bij tablet (mengandungi 500mg Vitamin C) yang bersamaan 7 1/2 biji oren dilepaskan ke dalam badan.

Chewable Vita-C Plus (100% semulajadi, halal, selamat dan berkesan) pula dikhaskan untuk golongan kanak-kanak atau orang dewasa yang ada masalah menelan tablet. Rasa sensasi oren aslinya (tanpa pengawet dan perasa tiruan) dapat memikat selera kanak-kanak dan golongan yang  ada masalah menelan tablet ni. Chewable Vita-C Plus mengandungi 100mg vitamin c (iaitu ascorbic asid) bagi setiap biji tabletnya yang bersamaan 1 1/2 biji oren .

Sustained Release Vita-C & Chewable Vita-C Plus membekalkan 'bioflavinoid' dalam jumlah seimbang iaitu 120mg. Bioflavinoid adalah aksesori nutrisi yang membentuk asid askorbik atau vitamin C complex. Bioflavinoid hanya boleh didapati dalam buah-buahan asli dan tidak diperolehi  dalam vitamin C sintetik. Aksesori nutrisi  ini membantu mengurangkan kanser, penyakit kardiovaskular, osteoporosis, dan memberi faedah-faedah kesihatan lain seperti antibakteria, antivirus, anti-radang, antioksidan dan kadang-kadang digunakan sebagai anti alergenik.


Khasiat Utama
 • Mencantikkan kulit - Pengambilan Vita C setiap hari dapat membantu anda mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama pembentukan jeragat.
 • Membentuk Kolagen - Ia dapat merangsang pembentukan kolagen yang mana kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.
 • Memperbaiki simptom Pendarahan - Kekurangan Vita C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
 • Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, megukuhkan sistem imun, peningkatan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, dan juga mengurangkan simptom selsema.
 • Memperbaiki Insomnia - Ia dapat memperbaiki insomnia, stress dan masalah keresahan.
 • Mengekalkan Kolesterol Sihat - Ia dapat mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalan pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.

Perbezaan Vita C Shaklee dengan Vita C lain

 • Merupakan Vita C pertama yang natural dan bertindak secara Sustained Release yang berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh badan selama 24jam.
 • Rumusan unik yang membenarkan pelepasan Vita C secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.
 • Satu tablet mengandungi 500mg Vita C iaitu bersamaan dengan 7 1/2 biji buah oren.
 • Membekalkan Bioflavinoid dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg yang bekerja untuk meningkatkan keberkesanan Vita C dan perlu diambil sebagai sebahagian daripada supplement Vita C ( mengelakkan salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi Vita c, mengelakkan daripada ianya cepat teroksida dan merosakkan sel )
 • Terdapat juga dalam bentuk yang boleh dikunyah Chewable Vita C.

Siapa yang memerlukan Vita C?
 • Perokok
 • Orang yang mudah stress kerana stress akan mempercepatkan penyusutan Vita C dalam badan.
 • Orang yang makan pil perancang sebab pil perancang juga akan menyerap Vita C dan mengakibatkan pengurangan Vita C dalam badan dengan cepat.
 • Orang yang ingin mencantikkan kulit atau yang mempunyai masalah kulit seperti jerawat atau eczema memerlukan Vita C untuk membina kolagen kulit yang sihat dan memperbaiki tisu kulit.
 • Semua orang yang menginginkan kesihatan tubuh badan yang baik kerana Vita C menyokong sistem Imun dalam badan  dan mengurangkan selsema yang berpanjangan.