12 August 2014

Masalah Gusi Dan Gigi

Memelihara kesihatan gigi sama pentingnya memelihara kesihatan gusi. Gusi berperanan besar menyihatkan gigi. Apabila gusi bermasalah, gigi turut terlibat dan bermasalah. Apabila gusi sakit, bengkak, nyilu, berdarah, bernanah atau mengecut; gigi akan turut sakit, longgar, sekiranya tidak di rawat, mungkin tertanggal dari gusi. Penyakit gusi perlu ditanggani segera agar tidak menjejaskan gigi sehingga tertanggal atau ditanggalkan. 


Punca Masalah Gusi Dan Gigi  
Penyakit gusi dan gigi dikategorikan sebagai penyakit keradangan yang disebabkan bakteria yang bermukim pada permukaan dan celah-celah gigi.

Tidak dinafikan, kurang penjagaan dan kebersihan pada mulut dan gigi, umpamanya jarang berkumur, malas memberus gigi setiap hari, boleh menyumbang kepada timbulnya masalah gusi dan gigi. 

Bahan makanan dan minuman juga banyak menjejaskan kesihatan gigi dan gusi. Jenis makanan dan minuman yang terhasil melalui proses perindutrian yang sering menggunakan bahan-bahan kimia, dan gula sukros. Gula sukros boleh merosakkan gusi dan gigi. Rendam saja sebatang gigi ke dalam segelas minuman berkarbonat, seperti coke atau cecair gula sukros, selang beberapa hari akan kelihatan gigi tersebut berlubang-lubang di makan gula sukros.

Perokok menghadapi risiko lebih tinggi kepada penyakit gusi dan gigi. Merokok menghalang keupayaan tubuh untuk meresap vitamin C. Lambakan plaque dan tartar pada gigi dan gusi mengecut adalah gejala yang sering berlaku kepada perokok. 

Akan tetapi, meskipun sudah menitik-berat kebersihan pada mulut, gusi dan gigi, kenapa pula seseorang itu masih juga mengalami masalah gusi dan gigi? 


Kekurangan Zat Galian Dan Vitamin!!! 
Sebenarnya faktor dalaman tubuh berkaitan dengan kekurangan nutrien merupakan punca tersembunyi kepada masalah gigi dan gusi, terutama kepada orang dewasa. Kekuatan struktur tukang dan gigi banyak bergantung kepada nutrien. Vitamin-vitamin dan zat-zat galian adalah nutrien yang sentiasa diperlukan oleh seluruh tisu tubuh, termasuk mulut, gigi dan gusi. Apabila tubuh tidak dibekalkan jenis-jenis nutrien yang mencukupi, bermacam-macam penyakit mulut, gusi, gigi dan tulang boleh timbul. Kekurangan salah satu atau lebih nutrien berikut menyumbang kepada penyakit gusi, gigi dan mulut: -

Kekurangan KALSIUM. 
Dibandingkan dengan zat-zat galian lain, kalsium adalah zat galian/gizi yang paling banyak terkandung di dalam tubuh. 99% tersimpan dalam tulang dan gigi, bakinya berada di seluruh tubuh; di dalam darah, otot, saraf, dan cecair yang meliputi sel-sel. 

Kalsium mencukupi akan memelihara tulang, rahang dan gigi berkeadaan kuat, teguh dan sihat. Kekurangan kalsium akan menimbulkan berbagai gejala: gusi berdarah, gigi longgar, gigi tanggal pra-matang, gigi rapuh, dan “osteoporosis” (rapuh tulang, kurang ketumpatan tulang, tulang mudah retak atau patah). Menurut kajian dari “the National Institute of Health’s Osteoporosis and Related Bone Disease National Resource Center”, USA - gigi-gigi menjadi longgar, seringkali disebabkan gusi mengecut, berpunca dari kurang ketumpatan tulang, menandakan kekurangan kalsium dalam tubuh.  

Kekurangan MAGNESIUM. 
Magnesium memelihara otot dan saraf untuk berfungsi secara normal. Magnesium, bergandingan dengan kalsium, membina struktur tulang dan gigi yang sempurna dan teguh. Ia juga mengendali denyut nadi jantung dan mengutuhkan sistem kekebalan tubuh. 

Kekurangan magnesium akan menimbulkan radang tisu gusi, kerosakan gigi dan gusi bermasalah. Penyakit periodontitis sangat berkait-rapat dengan kekurangan magnesium. Beberapa kajian mendapati kekurangan magnesium menjadi salah satu sebab kepada penyakit yang melibatkan gigi dan gusi, kekejangan otot, penyakit-penyakit berkaitan pengaliran darah, tekanan darah tinggi, kencing manis, jantung, kemurungan, migraine, osteoporosis, dan masalah pernafasan. 

Kekurangan ZINC. 
Zat galian zinc meransang proses kesembuhan pada luka dan kecederaan, dan memampan sistem kekebalan tubuh. Sangat berguna bagi membantu menanggani masalah gingivitis dan periodontitis. Zinc berganding dengan tembaga, menghalang plaque dari bertompok. 

Kekurangan zinc menyebabkan hilang deria rasa pada lidah, hilang selera, mulut kering, dan cenderung timbulnya penyakit gusi.

Kekurangan VITAMIN C. 
Vitamin C berperanan besar memelihara kesihatan tisu, termasuk gusi. Tisu-tisu seluruh bahagian tubuh perlukan vitamin C untuk pembinaan dan juga kesembuhan. Sebagai anti-oksidan, vitamin C membantu menyihatkan sel-sel tubuh dengan cara mengempur radikal bebas daripada merosakkan DNA, lipid dan protein, menghalang dan melawan sebarang jangkitan.

Kekurangan Vitamin C jarang berlaku. Bahan makanan yang mengandungi vitamin C banyak dan mudah di perdapat. Kekurangan vitamin C, kalsium, vitamin B9 dan zinc boleh menjadikan tisu gusi lembut, mudah rosak dan tidak anjal, mendorong bertapaknya plaque menyebabkan gusi mudah membengkak dan berdarah, dan lambat sembuh. 

Vitamin C terserap air. Ia tidak dapat dihasilkan oleh tubuh atau di simpan di dalam tubuh. Oleh yang demikian, bekalan vitamin C perlu sentiasa mencukupi dalam diet harian. 

Kekurangan VITAMIN D. 
Vitamin D diperlukan untuk pembinaan dan ketumpatan tulang dan gigi, meransang pertumbuhan sel-sel baru, menyihat fungsi saraf dan otot, memelihara sistem kekebalan tubuh, dan meringankan keradangan pada mana-mana bahagian tubuh.

Vitamin D mampu dihasilkan oleh tubuh apabila kulit terdedah pada cahaya matahari, disebut juga "vitamin cahaya matahari". Vitamin D juga diperlukan untuk penyerapan kalsium yang sempurna. Sebenarnya, vitamin D sangat diperlukan oleh orang-orang dewasa.

Kekurangan vitamin D boleh membawa risiko penyakit rapuh tulang "osteoporosis", “osteomalacia” (keadaan otot dan tulang lemah), penyakit “rickets” bagi kanak-kanak (penyakit tulang menjadi lembut dan gigi mudah rosak atau tanggal) dan penyakit gusi. Sistem kekebalan tubuh juga turut menjadi lemah, menambah risiko penyakit kanser.

Vitamin D terserap lemak, bermakna perlu makanan yang berlemak untuk penyerapannya. *Peringatan: Vitamin D berlebihan boleh menyebabkan tubuh menyerap terlalu banyak kalsium, ini akan menambah risiko sakit jantung dan pembinaan batu karang dalam ginjal, hilang nafsu makan, kehilangan berat badan, kerap kencing/membuang air kecil, komplikasi denyut jantung yang tidak teratur menyebabkan mudah berkeringat, sesak nafas dan sebagainya.

Kekurangan VITAMIN A. 
Vitamin A juga menyumbang kepada kesihatan gusi, membantu menguatkan sel-sel tulang dan kesihatan kulit. Vitamin A baik untuk sistem kekebalan tubuh, melindungi gusi dari jangkitan virus, bakteria, dan menghalang perkembangan kanser.

Kekurangan vitamin A boleh menyebabkan tubuh mudah dijangkiti virus. *Peringatan: vitamin A berlebihan menyebabkan pening loya dan muntah, hilang selera makan, kekacauan fikiran, dan rambut gugur.

Kekurangan VITAMIN B2 (Riboflavin). 
Vitamin B2 adalah anti-oksidan yang menyihatkan kulit, rambut, mata dan hati. Ia terlibat dalam penghasilan sel-sel darah merah dan membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Tubuh memerlukan riboflavin untuk mengaktifkan asid folik untuk memberi tindak-balas bio-kimia di dalam tubuh. 

Kekurangan vitamin B2 akan menyebabkan sudut-sudut dan penjuru mulut mengelupas, sariawan, gusi dan lidah membengkak. Keadaan ini akan memudahkan jangkitan kulat di dalam mulut. Cirit-birit juga boleh berlaku, di mana usus penghadaman sulit menyerap nutrien. 

Kekurangan VITAMIN B3 (Niacin). 
Kekurangan Vitamin B3 akan memberi kesan negatif kepada tisu, kulit dan mulut. Lidah membengkak merah dan pecah-pecah, lidah dan mulut menjadi sakit, gusi juga membengkak dan sering berdarah, mata sakit dan selalu berair, kulit gatal-gatal dan berpenyakit “pellagra” (kulit menggerutu dan mengelupas).

Kekurangan VITAMIN B9 (Asid Folik). 
Vitamin B9 diperlukan untuk berbagai fungsi tubuh termasuk penghasilan dan baik-pulih DNA, percambahan dan perkembangan sel-sel baru.

Kekurangan B9, akan menimbulkan gejala-gejala sepertimana kekurangan vitamin B3. Dan boleh menyebabkan seluruh tubuh menjadi lemah. 

Kekurangan VITAMIN K. 
Kekurangan vitamin K jarang berlaku pada orang dewasa, mudah berlaku pada bayi. Ia penting pada proses pembekuan darah.

Vitamin K terserap lemak. Kekurangannya selalu timbul pada orang yang menghadapi masalah penyerapan lemak pada sistem penghadamannya.

Gejala-gejala kekurangan vitamin K akan menyebabkan darah gagal membeku apabila kulit atau tisu tercedera, kulit atau tisu mudah calar atau luka, gusi berdarah, hidung berdarah, kadangkala terdapat darah dalam air kencing atau najis, atau darah keluar terlalu banyak sewaktu kedatangan haid, tulang mudah retak, dan penyakit jantung juga berkait rapat dengan kekurangan vitamin K.

credit

Ostematrix dari shaklee ini adalah salah satu makanan tambahan untuk memastikan keperluan kalsium harian kita adalah cukup. Malah ostematrix merangkumi lebih daripada kalsium. 

Jom dapatkan produk Shaklee daripada saya. Konsultasi PERCUMA & TIPS EXCLUSIVE untuk anda. COD area SEREMBAN, SENAWANG dan yang berdekatan. Boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan pos ke alamat anda di seluruh Malaysia.


SALIZA RAMLY (ID 956714)
FB: Sally za
No Tel: 012-2979869
Email: sallyramly@gmail.com
COD area: Seremban, Senawang, Kuala Pilah
POS ke seluruh Malaysia

Post a Comment

 

THE FIRST WEALTH IS HEALTH by JIAKREATIF╬×LT™