18 December 2014

5 Tips Kesuburan Untuk Suami

Assalammualaikum.. Biasanya kita selalu baca tentang tips kesuburan atau petua cepat hamil untuk si isteri. Jadi kali ini saya ingin berkongsi kepada anda 5 tips kesuburan untuk si suami amalkan. Semoga dengan tips ini dapat membantu si isteri untuk mengadung dengan lebih cepat. 


1) Ambil vitamin E dan vitamin C
Mengikut kajian dari pakar-pakar reproduksi, vitamin E dapat membantu meningkatkan kebarangkalian isteri untuk mengandung. Ini kerana jika vitamin E ini di konsisten diambil oleh suami, ia mempunyai fungsi untuk meningkatkan serta manambahkan pergerakan sperma untuk sampai ke sel telur isteri. Maka semakin cepat sperma sampai ke sel telur semakin tinggi kebarangkalian anda untuk hamil dan mempercepat proses kehamilan anda.

Selain itu vitamin C juga penting dalam mempercepatkan kehamilan. Vitamin C mempunyai khasiat untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti sperma sehingga 140%. Jadi bila kualiti serta kuantiti sperma bertambah kebarangkalian untuk hamil semakin cerah. Jadi, saya menasihatkan anda untuk mengambil sumber makanan yang mempunyai khasiat vitamin E dan C atau jika ingin lebih mudah.

2) Berhenti merokok
Pastinya semua orang tahu yang rokok langsung tidak memberikan sebarang kebaikan malah ia banyak mendatangkan keburukan dan memudaratkan kepada kita. Tahukah anda bahawa racun dan bahan kimia berbahaya yang ada dalam puntung rokok itu akan masuk kedalam salur darah dan akan merebak ke seluruh sistem badan termasuklah sistem reproduksi. Kesannya kualiti sperma akan rosak manakala sel telur akan berkurangan. Jadi peluang anda untuk si isteri hamil akan tipis. Kalau hamil pon anak yang bakal lahir dikhuatiri akan cacat. Haaa pasti anda tak nak perkara tu terjadi kan?? so STOP SMOKING!

3) Kurangkan Stress
Stress atau tekanan merupakan salah satu penyakit mental. Jika tidak diurus dengan baik anda bakal mengalami kemurungan yang kronik. Selain itu jika anda mengalami stress yang melampau anda akan kehilangan banyak vitamin, mineral, oksigen dan zat dalam sistem reproduksi anda. Ini akan menyebabkan anda kurang subur.

4)jangan pakai seluar dalam yang ketat
Orang lelaki dan perempuan ada perbezaan yang ketara. Allah dah ciptakan kita sedemikian. Untuk lelaki, bila anda memakai seluar dalam yang ketat ini akan menyebabkan suhu pada testis akan bertambah dan ini akan menjejaskan kesuburan sperma. Selain itu kurangkan penggunaan seluar dalam sangat baik. Adalah lebih baik, bila malam berada dirumah tidak perlulah memakai seluar dalam.

5) ambil makanan yang mempunyai anti-oxidant yang tinggi
Sayuran hijau, tomato, zink, asid folik antara bahan yang kaya dengan anti -oxidant. Anti-oxidant sangat baik untuk sistem reproduksi lelaki selain meningkatkan kesuburan sperma juga sel telur. Kajian telah dibuat dan mendapati individu yang kurang anti-oxidant mempunyai kualiti sperma yang rendah. Jadi tingkatkan kualiti sperma anda dengan menambah anti-oxidant dalam badan anda.

Untuk lebih mudah, anda juga boleh amalkan set kesuburan shaklee.. 

Post a Comment

 

THE FIRST WEALTH IS HEALTH by JIAKREATIF╬×LT™